’the Dolphin Swim Club’ een 360°Virtual Reality project van Marijke Sjollema

Als beeldend kunstenaar is Sjollema is een verhalen verteller. Meestal doet ze dat op doek of papier. Schilderijen en tekeningen vol van betekenissen of in ieder geval een vermoeden hiervan. Het omringende leven of werkelijke en gedroomde reisweergave’s. Eén heel speciaal verhaal heeft lang gewacht om in vorm verteld te kunnen worden. In 1993 ontmoette ze bij toeval een dolfijn tijdens het snorkelen. ” Een eenzame zwemmer net als ik, we draaiden om elkaar heen en keken elkaar diep in de ogen. Ik voelde de sonarklikken door me heen gaan en wist dat dit prachtige wezen nu beter wist dan ik hoe ik er van binnen uitzag. Het voelde heel intiem en merkwaardig genoeg ook heel zorgzaam, alsof iemand na een zware val voorzichtig voelt of er misschien iets gebroken is. Ik raakte voorgoed betoverd”. Sindsdien maakt ze geregeld reizen om walvissen en dolfijnen te ontmoeten, nu met opzet, overal ter wereld.

Begin 2015 kwam ze in aanraking met 360°Virtual Reality. De ideale techniek om het verhaal van de dolfijnen te vertellen. Dit lijkt een stijlbreuk maar Sjollema ziet dat anders: “ Het is een andere techniek, en vereist een behoorlijk andere aanpak. Echter als kunstenaar is mijn belangrijkste gereedschap de verbeeldingskracht, techniek en materiaal is altijd relevant voor de vertelling . Filmen van wilde dolfijnen onderwater in 360°VR is een nogal experimentele en avontuurlijke team productie, ook vanwege de relatief nieuwe techniek, en omdat niemand dit nog had gedaan. Samenwerking volgde met fondsen werven, free divers, technici, marine bioloog experts, post-productie en natuurlijk de dolfijnen zelf. In december 2015 hebben we de unieke opnames gemaakt. Samen met de dolfijnen in het kristalheldere water van de Rode Zee. Ondergedompeld in de techniek van 360°VR kan nu iedereen ervaren hoe het is om onder water een dolfijn te ontmoeten. Dit keer geen eenzame zwemmer, maar scholen van tot wel 90 langsnuit dolfijnen zwemmen om je heen.

Het kunstproject heeft onlangs ook een wetenschappelijk tintje gekregen. Omdat er al het een en ander bekend is over de bijzondere werking die van een ontmoeting met dolfijnen kan uitgaan, gaat zowel het Universitair Medisch Centrum Groningen als the University of Southern California onderzoek doen naar de werking van de beelden in 360°VR. Op het gebied van depressie, psychose, angststoornissen en autisme. Er worden vele zogenaamde ‘dolphin-assisted’ therapieën aangeboden, helaas betreft dit dolfijnen in gevangenschap. Zoals ook zo langzamerhand steeds meer bekend word is een leven in gevangenschap voor een dolfijn een (ernstig verkort) leven vol lijden. Hopelijk kan dit werk met wilde vrije dolfijnen, ook van betekenis zijn als alternatief voor therapie met dolfijnen in gevangenschap. Zowel als een toegankelijk ‘medicijn’. Het onderzoek loopt de komende twee jaar.

Naast het onderzoek maken al vele mensen overal ter wereld kennis met de wilde dolfijnen, via de speciaal ontwikkelde gratis VRApp , of andere sociale media. Tevens zijn er al en aantal instellingen in Nederland, Europa en de VS die hun patiënten of bewoners zo kennis willen laten maken met de prachtige onderwaterwereld van de dolfijnen en hun magie.

Zoals de jonge mensen met kanker in Noorwegen, die een beenmergtransplantatie moeten ondergaan, en tijdens de behandeling tot 6 weken in een steriele, geïsoleerde omgeving doorbrengen. Of de dame op leeftijd, bewoonster van een grote zorg instelling, in een rolstoel, die haar hele leven al droomde van dolfijnen.

Echter het meest tot de verbeelding sprekend van het hele project is het feit dat we onmiskenbaar officieel dolphin-approved zijn! Op de dag dat we starten met the Dolphin Swim Club, doken er twee wilde tuimelaars op voor het atelier van Marijke Sjollema aan de kust van de Baltische Zee. Niet alleen was de timing op zich al heel bijzonder, het feit dat dolfijnen normaal niet voorkomen in de Oostzee, maakt het een adembenemend wonder! Dit nu beroemde duo Selfi &Delfi bleef 10 weken in de buurt, en uiteraard de bron van vele vrolijke avonturen met ‘the Dolphin Swim Club’ (Het hele verhaal van dit duo onafscheidelijke dolfijnen-avonturiers is terug te vinden deze blog.)

Lees alles over het project op theDolphinSwimClub.com